diumenge, 27 de gener de 2013

Les pel·lis del màster

“Cobardes [1]
Any: 2008

Duració: 89 minuts

País: Espanya

Director: José Corbacho i Juan Cruz

Música: Pablo Sala

Fotografia: David Omedes

Repartiment: Eduardo Garé, Eduardo Espinilla, Elvira Mínguez, Antonio de la Torre, Lluís Homar, Paz Padilla, Frank Crudele, Blanca Apilánez, Ariadna Gaya, Javier Bódalo, Gorka Zubeldia, Albert Baulies, Carla Tous, Francisco Vidal, Jordi Boixaderas, Blanca Suárez, José Ángel Egido, Maria Molins.

Productora: Filmax / Ensueño Films

Web oficial: ----

Premis: 2008: Festival de Málaga: Premi de la Crítica.

Gènere: Drama.

Sinopsi: Gaby és un xaval de catorze anys que té por d’anar a l’institut. La culpa és de Guille i la seua colla, companys de classe que es dediquen a atemorir-lo pel simple fet de ser pèl-roig. Guille, el cap de la colla, en aparença un xic normal, bon estudiant i esportista, té por de defraudar son pare. També els pares de Gaby i Guille tenen por. Joaquín, el pare de Gaby, té por de perdre el seu treball, i Merche, sa mare, por de que la seua família s’afone. Guillermo, pare de Guille, regidor de l’ajuntament, té por de caure en desgràcia en el seu partit polític, i Magda, sa mare, por de perdre el contacte amb el seu propi fill. I és la por, precisament, el fil conductor de la pel·lícula [2].

Crítiques:
"La frescor, l’atreviment i la singularitat [de "Tapas”] han deixat pas a la doctrina, el discurs i l’academicisme. (...) al guió se li veuen les costures" (Javier Ocaña: diari “El País”).

"Es curta, té ritme i està interpretada amb ofici i talent (...) Menys ajustat resulta el ball de càmera (...) mentre el guió, molt ben canalitzat en la major part del traçat, derrapa en un parell de corbes (...) Puntuació: ** (sobre 5)." (Federico Marín Bellón: Diari “ABC”).

"Rodada con desimboltura i notable ritme, totes les seues línies argumentals pateixen no obstant això de precipitació i falta de temple. (...) Puntuació: ** (sobre 5)." (Toni Vall: Cinemania).“Dans la maison [3]”(En la casa)

Any: 2012

Duració: 105 minuts

País: França

Director: François Ozon (Obra: Juan Mayorga)

Música: Philippe Rombi

Fotografia: Jérôme Alméras

Repartiment: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Diana Stewart, Denis Ménochet, Jean-François Balmer, Fabrice Colson, Bastien Ughetto, Stéphanie Campion.

Productora: Mandarin Cinéma.


Premis:
2012: Premis Cèsar: 6 nominacions, incloent-hi la de Millor pel·lícula.
2012: Festival de Toronto: Premio FIPRESCI.
2012: Festival de Sant Sebastià: Conxa d’Or millor pel·lícula, millor guió.
2012: Premis Goya: Nominada a Millor pel·lícula europea.


Gènere: comèdia dramàtica.

Sinopsi:Un professor de literatura francesa, descoratjat i fastiguejat per les insulses i desmanotades redaccions dels seus nous alumnes, descobreix entusiasmat que, al contrari, el xic que s’asseu al fons de la classe, mostra en els seus treballs un agut i subtil sentit de l’observació. Aquest xic, que se sent estranyament fascinat per la família d’un dels seus companys, escriurà, animat pel professor, una espècie de novel·la sobre aqueixa família (i també sobre el professor), en la que és difícil distingir entre realitat i ficció.

Crítiques:
"Una obra mestra (...) un mil·limetrat joc d’espills en el qual la realitat i la ficció, el drama i la comèdia (...) es creuen amb una elegància i mestria poques vegades contemplada." (Luis Martínez: Diari “El Mundo”).

"Una pel·lícula misteriosa i excel·lent. (...) Ozon crea una apassionant tela d’aranya, coronada amb un final en estat de gràcia. Tot resulta hipnòtic i pertorbador." (Carlos Boyero: Diari “El País”).

"La seua estructura és impecable: una narració perfectament filada, rica en matisos, amb diàlegs brillants i ben calçats. Y després està el bell final de la pel·lícula (...) Puntuació: **** (sobre 4)" (Jordi Batlle Caminal: Diari “La Vanguardia”).

"Brillant (...) Ozon imparteix una vertadera classe magistral sobre la construcció del relat (...) convertint aquest complex exercici de metaficció en una novel·la de misteri quasi clàssica" (Sergi Sánchez: Diari “La Razón”).[1] Fitxa tècnica de la pel·lícula "Cobardes" en: <http://www.filmaffinity.com/es/film914461.html>
[2] Sinopsi de la pel·lícula extreta de: SANTOS ASENSI, J. (2009), Guía didáctica Cobardes (2008).
[3] Fitxa tècnica de la pel·lícula "En la casa" en: <http://www.filmaffinity.com/es/film492137.html>

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada